Project

Medeoprichter en projectleider van Puur voor de Smaak

Medeoprichter en projectleider van Puur voor de Smaak

Puur voor de Smaak is een stichting die een webwinkel voor kleinschalige producenten ontwikkelt om zo aandacht voor lokaal voedsel, plus de omgeving waar dit geproduceerd wordt, te stimuleren.
Door de webwinkel koopt de consument rechtstreeks, zonder tussenhandel, bij de producenten uit een bepaalde streek.

De webwinkel gaat in het najaar van 2021 van start als proefproject met een aantal producenten in Twente. Het idee om een (online) platform op te zetten voor kleinschalige producenten met lokale producten komt voort uit een samenwerkingsproject in Europa waar ik destijds projectleider van was. Naast de fysieke uitwisselingen, zoals markten, kennis delen, werkbezoeken over en weer & samen eten, was er de wens om een gezamenlijke webwinkel op te zetten waar producenten hun producten kunnen aanbieden aan de consument zonder tussenhandel. Veel kleine producenten hebben niet de financiële en logistieke mogelijkheden om het zelf te organiseren. De ontmoetingen met producenten in andere (Europese) regio’s waren  zo inspirerend dat de wens, om zo’n Europees platform op te zetten, is gebleven. In 2020 heb ik, samen met twee anderen (Nico en Mark), de stichting Puur voor de Smaak opgezet en subsidie aangevraagd. Mede dankzij een bijdrage van het Europees plattelandsprogramma LEADER.  kunnen we starten met de bouw van deze webwinkel. De webwinkel, met de naam More for Local, is in eerste instantie tweetalig (Nederlands/Engels), om zo ook contacten te kunnen leggen met regio’s buiten Nederland.
Eten en drinken kunnen voor een regio als verbindende activiteiten werken, en via de producten bij More for Local kan een regio geproefd & beleefd worden. Met dit project willen we een bescheiden bijdrage leveren aan het behoud van kleinschalige producenten met lokale producten in een aantrekkelijk (Europees) landelijk gebied. Gebieden met haver, rogge, artisjokken of wijnveldjes & boomgaarden met bijzondere fruitsoorten zien er mooier en afwisselender uit dan bijvoorbeeld alleen maïs. Het is beter voor de biodiversiteit en de producten die met aandacht gemaakt zijn, smaken lekkerder.

-